Deel dit artikel

Er bestaan een pak educatieve én verhalende boeken over golf. De vergelijking met het leven is bij die laatste categorie nooit veraf. In dit nieuw rubriekje geef ik mijn mening over recent (en minder recent) gelezen golfboeken. Beginnen doen we met een ouder verhaal: uitgebracht in 1995, geschreven door Steven Pressfield en verfilmd in het jaar 2000 met Will Smith en Matt Damon als hoofdrolspelers.

In de zomer van 2019 las ik The Legend of Bagger Vance tijdens een reis naar Zuid-Frankrijk. Het verhaal situeert zich (zonder al te veel weg te geven) in Georgia, USA. De Zuid-Franse hitte zorgde er alvast voor dat ik nog dichter in het verhaal kwam te zitten. Georgia is immers gekend voor datzelfde warme klimaat.

Mystiek en spiritualiteit

Ik wil meteen van wal steken met mijn opmerkelijkste bevinding uit dit boek. Mystiek en spiritualiteit staan centraal. Voor de gemiddelde ‘enkel-gelovig-op-feestdagen’ West-Europeaan is die klemtoon dan ook wat aanpassen. Maar als je weet hoe hard geloof en religie een rol spelen in de Verenigde Staten, en zeker in het jaar 1931, is het niet zo moeilijk om dit als lezer een plaats te geven. (God kan golfen, zo blijkt)

Het verhaal

Geen spoilers in deze review, maar wel een kleine toelichting. Het verhaal speelt zich – zoals geschreven – af in Georgia, USA. Een golfbaan en gemeenschap in moeilijkheden organiseert er een exhibitiematch van 72 holes tussen twee grootheden in die tijd: Walter Hagen en “Bobby” Jones. Twee compleet verschillende karakters waar het verhaal meermaals naar terug grijpt.

Een belangrijke factor in dit boek is de jonge knaap die zich – toevallig – tot co-caddie promoveert van de derde golfer in de match. Hij is de verteller en je beleeft het verhaal door zijn ogen.

De exhibitiematch werd door de inwoners op weinig enthousiasme onthaald. Om ze toch over de streep te trekken werd een legendarische amateur golfer uit de streek gevonden om als derde golfer de match te vervolledigen. De man blijkt helaas zijn swing (en zijn levenslust) volledig kwijt te zijn en wordt geholpen door een zwarte onbekende… Bagger Vance. Een interessant spanningsveld want in die tijd hing de slavernij nog in de lucht.

Het verdere verloop van dit verhaal is een knappe cocktail van golf-en levenslessen. Afgewerkt met enkele mystieke en spirituele ervaringen. Dat laatste begon ik naar het einde toe wel te appreciëren. We zijn als Westerling soms zo ver verwijderd van het spirituele dat het geen kwaad kan om er toch even bij stil te staan.

Bobby Jones (centraal) en Walter Hagen (rechts)

Conclusie

Intrigerend verhaal dat je ook een gedetailleerde inkijk geeft in de golfbeleving van bijna honderd jaar terug. De mix tussen het fictieve en de niet fictieve personages zoals Walter Hagen en “Bobby” Jones zorgt voor een innemende sfeer. Het mystieke kantje is een mooi contrast met onze hedendaagse wetenschappelijke aanpak. Aanrader.

Interesse in het boek? Dan geef ik je alvast een linkje.

FYI: ik las het boek in de taal waarin het geschreven werd, Engels.


Deel dit artikel

golfcult

1 Reactie

  1. Harvey Penick’s Little Red Book: Lessons And Teachings From A Lifetime In Golf .
    Een verhaal dat iedere golfer zou moeten lezen.
    Ik speel 61 jaar , en ben nog steeds gefascineerd door dit boekje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *