Deel dit artikel

Het coronavirus hakt er zwaar in. Daar kunnen we niet omheen. Het werd de voorbije dagen ook duidelijk dat voor heel wat golfers hun hobby even op pauze zal staan. De Nationale Veiligheidsraad besliste om tot 3 april alle georganiseerde sportactiviteiten te annuleren ongeacht hun niveau, omvang en of ze openbaar of privé zijn. Daar vallen ook onze golfclubs onder. 

Sporten is gezond

De reacties stroomden snel binnen bij heel wat clubs én hun federatie. Buiten sporten (of bewegen) wordt aangeraden, maar dat geldt niet voor een rondje golf? Na wat lobbywerk van de federaties kreeg men alsnog een ‘njet’ te horen

Gewenst? Neen. Te begrijpen? Absoluut. 

Elk sociaal contact de volgende weken is ten sterkste af te raden. Een virus heeft niet veel nodig om zich te verspreiden. Het is dié verspreiding die we moeten stoppen zodat onze ziekenhuizen alle cases nog op een humane manier kunnen behandelen. Veel helderder kan je de huidige crisis niet omschrijven. En toch reageren zeer veel mensen vol ongeloof. Het bewijst nog maar eens hoe we altijd eerst emotioneel reageren (ze nemen onze hobby af) en daarna pas rationeel. 

Afgelopen zondag lapten in België enkele golfclubs de maatregelen aan hun laars. Het gevolg? Volle parkings en een blij weerzien tussen club- en niet clubleden. Je kan niet verwachten van mensen dat ze op zo’n moment een meter (of meer) afstand zullen houden. Daar zit dus net het probleem. Houd je een golfbaan open, dan wordt het al snel dé place to be om af te spreken met vrienden of familie. Ja, sporten (golfen) is gezond. Maar dat is niet het énige wat we zullen doen als we de banen open houden. Laten we eerlijk zijn.

Jij bent verantwoordelijk voor het behoud van onze golfbanen

De golfbanen zullen het de komende weken énorm moeilijk krijgen. Gras wacht niet op corona. Verzekeringen wachten niet op corona. Lonen wachten niet op corona. Alle golfclubs doen hun uiterste best om de golfbanen te onderhouden zodat er weer volop gegolfd kan worden na deze crisis. Maar dat onderhoud kost geld… handenvol geld. 

Het allerbelangrijkste voor de golfclubs op dit moment zijn de reeds betaalde lidgelden voor dit jaar. Die som zorgt voor een bepaalde buffer die ze nu broodnodig hebben. Maar een groot stuk van de inkomsten ligt uiteraard ook bij de greenfee en horeca, wat zorgt voor een grote aderlating en het wegvallen van belangrijke cashflow. De federaties doen dan ook hun uiterste best om de clubs te informeren en te beschermen. Wees er maar zeker van… daar is het alle hens aan dek. 

Een onrustwekkende trend is de vraag door clubleden om een stuk van het lidgeld terug te krijgen vanwege het niet kunnen spelen of trainen. Ergens te begrijpen als je de rekensom maakt voor jezelf. Maar besef dat jouw lidgeld het énige is wat de baan en de club nu nog enigszins recht houdt.

“Een onrustwekkende trend is de vraag door clubleden om een stuk van het lidgeld terug te krijgen…”

Aan de golfclubs dus om regelmatig en constructief te blijven communiceren. Zelfs al krijgen jullie van sommige Facebookpiraten de wind van voren. Piraten zijn ook maar mensen en de onbegripvolle reacties zijn ongetwijfeld emotioneel gebonden. ‘Be the bigger person’ en zet je als club boven de kritiek. Het heeft geen zin om in deze crisis elkaars gelijk te bewijzen. 

Toon aan jullie clubleden dat de recreatieve én deels financiële opofferingen essentieel zijn, willen we verder gebruik kunnen maken van de prachtige banen die we hebben in België. 

Ten slotte, toon als trouwe member dat je élke beslissing van de club apprecieert en geef hen desnoods een extra financiële duw in de rug. Het is crisis, en we hebben iédereen nodig.

.

Lees je dit artikel en ben je zelf medewerker een club? Of wens je de club een hart onder de riem te steken? Deel dit artikel op jullie Facebookpagina en overtuig iedereen dat we hier samen door moeten.

Foto header: AGS @krisvaningelgem


Deel dit artikel

golfcult