Deel dit artikel

Wat gisteren gebeurde, is groter dan golf.

Golf is gewoon het volgende slachtoffer geworden. 

Je herinnert je vast nog het superleague verhaal van het voetbal, waarin de grote clubs een vriendenclubje zouden vormen en voor grof geld gespeeld zou worden. Iets wat al snel afgeblazen werd na protest van de fans.

Een kleine hick-up, maar dit jaar is het menens. De Saudische league wil binnen enkele jaren tot de top 3 belangrijkste voetballanden behoren.

Eerder haalden ze Ronaldo binnen, vandaag kondigden ze N’Golo Kanté aan, die komt voor 100 miljoen per jaar over van Chelsea. Niet lang geleden was er ook al Karim Benzema van Real Madrid, die gaat voor 200 miljoen per jaar. 

Je moet vooral begrijpen waarom de Saudi’s het doen.

Olie is een product dat op lange termijn steeds minder en minder waard zal worden. De omschakeling naar hernieuwbare grondstoffen, de strengere regulering op het gebruik van fossiele brandstoffen zijn zeer herkenbare redenen.

En daarom moeten de Saudi’s het over een andere boeg gooien. Met geld smijten is op een bepaald moment ook eindig. Net zoals hun olievoorraad of onze vraag naar olie.

Dus waarom doen ze dit allemaal? Waarom spenderen ze miljarden en miljarden aan sport? Een spelletje?

Om grip te krijgen op de Westerse wereld, om een stoel aan de tafel te krijgen.

Om gezien te worden als een betrouwbare zakenpartner en zo de economische motor draaiende te houden, ook als de vraag naar olie mindert. De motor zijn ze aan het verwisselen van wagen, zo moet je het eigenlijk zien. 

En ik wil dan ook met de nodige empathie kijken naar een Jay Monahan. Je verdedigt de PGA Tour, je gaat een juridische strijd aan, en plots blijkt de vijand een torenhoog monster te zijn. Een monster waarvan je nooit zal winnen in een Westerse, democratische wereld waar diegene met het meeste geld, de meeste macht heeft. 

De enige manier om je Tour nog te redden van een jarenlange juridische battle die je hilarisch veel geld en tijd gaat kosten, is om een handtekening te zetten onder een samenwerking die door iedereen gezien zal worden als hypocriet en individualistisch.  

Mensen zijn enorm slecht in communiceren en extreem goed in geluid maken. En voor mij is dit weer een klassiek voorbeeld van slechte communicatie.

Het Rory interview maakte dat voor mij duidelijk. Hoe hij de situatie zo transparant als mogelijk omschrijft, staat in sterk contrast met Monahan, die van alles en nog wat zegt om zichzelf (en de PGA Tour) er zo proper mogelijk te laten uitzien en op die manier de weg vrij maakt voor speculatie en opiniemakerij. 

Eén ding staat vast. Niet alleen golf, maar de volledige Westerse sportwereld zal het komende decennium moeten wennen aan hun nieuwe sponsor, de Saudische overheid. 

Onze jarenlange en torenhoge vraag naar goedkope brandstof, keert zich nu tegen ons. Onze centen zijn nu hun centen. En daar gaan we helaas mee moeten leren leven. 

Tot zondag 👋 want dan gaan we terug spreken over wat we het liefste zien, Majors. De US Open komt eraan en jouw fenomenal five wordt in onze inbox verwacht!

Tot dan. 

(Dit artikel is een persoonlijk opiniestuk, geschreven door Carl Dieryckx)


Deel dit artikel

golfcult

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *