Deel dit artikel

Het regent in Schotland, zoals het daar wel vaker doet. In die regen lijnt hij zijn putt op. Thomas Detry staat aan de leiding van  de Scottish Open na een birdie op hole 13. Nog 5 holes te spelen en hij mag zijn eerste overwinning op zak steken. Een Rolex Series event dan nog wel. 

De bal ligt goed, de bal marker zit terug in de broekzak en de putter is op weg voor een routine par op hole 14. Tijdens zijn backswing luidt een marshall de hoorn voor een 90-minuten durende weather delay op de Renaissance Club.

Detry’s bal gaat naast, noteert bogey en valt terug naar een gedeelde eerste plaats. 

De frustraties wellen op en tijdens een sudden-death play-off met Matt Fitzpatrick en Min Woo Lee, is het die laatste die aan het langste eind trekt. Met een putt voor birdie doet hij één slag beter dan de Engelsman en de Belg.

De tweede overwinning voor de Australiër. De Engelsman zou een jaar later de US Open op zijn naam schrijven. Voor de Belg is het na 7 jaar professioneel golf nog steeds wachten op die eerste overwinning. 

Altijd dezelfde vraag, ik heb geen antwoord meer…” zuchtte Detry na een net-niet week op de Soudal Open dit jaar. Na 30 top 10’s en 6 tweede plaatsen gaan fans én journalisten vragen stellen. Maar winnen in professioneel golf is aartsmoeilijk. En dat maakt het palmares van veelwinnaars des te indrukwekkender. 

Maar desondanks die uitblijvende overwinning op het hoogste niveau is Thomas Detry aan een sterk parcours bezig. Elk jaar speelt de Belg een paar percentages beter. Dat resulteerde vorig jaar in een PGA Tour kaart na een sterke prestatie op de Korn Ferry Tour en dit jaar in een deelname aan de FedExCup Playoffs na consistente eindnoteringen in PGA toernooien op het allerhoogste niveau.

Op de Charles Schwabb Challenge, de Arnold Palmer Invitational, de Genesis Invitational, de Farmers Insurance Open, de AT&T Pebble Beach Pro-Am en de US PGA Championship finishte Thomas niet buiten de top 40 in 2023.

De FedExCup Playoffs is een beloning voor de 70 beste spelers op de PGA Tour. In drie opeenvolgende evenementen wordt play-off gewijs een selectie gemaakt. De FedExCup top 50 mag na het eerste evenement door naar het tweede evenement en de top 30 neemt deel aan de laatste, de Tour Championship. Er valt dit jaar 75 miljoen dollar te verdelen en is het meest lucratieve toernooi waar je je als golfer voor kan kwalificeren. 

Thomas Detry eindigde dit jaar als 52ste en mag zich hiervoor meer dan één keer op de borst kloppen. Een overwinning voelt fantastisch maar je als debutant kwalificeren voor de Playoffs is ongezien voor ons Belgenland.

Grote namen zoals Justin Thomas, Adam Scott, Shane Lowry en Gary Woodland vielen dit jaar buiten de top 70.

Iedereen voelt het… die eerste individuele overwinning komt eraan. Want wie elk jaar enkele percentages beter doet, staat plots op eenzame hoogte. 

.

Op de wereldranking (OWGR) staat de Brusselaar 77ste. Dit seizoen verdiende Thomas de meeste punten tijdens de Butterfield Bermuda Championship (2) en The Open van dit jaar (T13).

In 2023 haalde hij 14 keer de cut op een totaal van 19 events.

Consistentie wordt beloond. Proficiat met je kwalificatie Thomas!

.

FedEx St. Jude Championship

Het eerste toernooi van de FedExCup Playoffs wordt deze week gespeeld. Thomas Detry start in de eerste flight met Taylor Montgomery en Davis Riley.

.


Deel dit artikel

golfcult

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *