Deel dit artikel

Het uitblijven van sportwedstrijden is voor de golfliefhebber een kleine ramp. Gelukkig staat de European Tour gekend voor zijn innovativiteit en creativiteit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij als eersten van de verschillende “Tours” een virtuele competitie op poten zetten.

Op zaterdag 9 mei vond de eerste wedstrijd in een reeks van vijf plaats. Gesponsord door één van hun trouwe partners BMW sloegen 18 European Tour spelers af op de virtuele tee-box van St. Andrews Old Course.

Het deelnemersblad van de BMW Indoor Invitational zag er meteen sterk uit: Lee Westwood, Martin Kaymer, Joost Luiten, Bernd Wiesberger, enz…

Het concept

Voor een virtuele competitie heb je, net zoals bij de virtuele autosport- en wielerwedstrijden, wat gereedschap nodig om je swing in data om te zetten. Bij de (simrace) autosport is dat een stuur en pedalen (Ian Poulter kent er alles van) en bij de (zwift) wielerwedstrijden zijn dat geconnecteerde rollen.

De golfers maken voor hun virtuele wedstrijd gebruik van Trackman en de bijbehorende ‘Virtual Golf‘ software.

Op het intussen gekende videochat platform Zoom stuurden alle spelers beelden door en zo kon de European Tour elke ‘echte’ slag aan de virtuele koppelen. Spelers konden ook elkaars shot zien via hetzelfde platform… Martin Kaymer en Bernd Wiesberger konden het alvast goed met elkaar vinden als flightgenoten:

Daarnaast zorgde een team van video experts voor highlights zoals je die wellicht al eerder zag op grote wedstrijden zoals een The Masters bijvoorbeeld.

Die beelden werden voorzien van commentaar door Andrew Cotter en daarna gedeeld via de sociale media kanalen van The European Tour en op een overzichtelijk (live) leaderboard.

Hoe verliep de eerste wedstrijd?

Ik ben blij dat je het vraagt!

Er ontstond eerst wat verwarring bij de volgers op sociale media. Waar bleef de livestream? Het live commentaar? Maar die kregen ze dus niet te zien. Geen livestream, wel highlights.

De European Tour zal dit concept ongetwijfeld getest hebben in alle mogelijke formats. Het is dan ook te begrijpen dat een continue livestream van shot na shot op een simulator niet voor het beste kijkmateriaal zorgt.

De Tour koos er dus voor om de 18 spelers na elkaar te laten afslaan en hun eigen wedstrijdje te spelen. Het zijn de highlights die je als toeschouwer te zien krijgt. Een echte “rush” krijg je niet van dit format maar het zorgt wel voor enkele entertainende beelden… zoals deze virtuele hole-in-one:

En de resultaten?

Goed nieuws voor onze Noorderburen! Een zeer competitieve Joost Luiten won de allereerste BMW Indoor Invitational met 2 slagen voorsprong. Er mocht zelfs een tweede Nederlander op het podium; Wil Besseling.

De volgende wedstrijden vinden vanaf nu elke zaterdag plaats tot en met 6 juni. Daar eindigt de reeks op het virtuele Wentworth.

Een volledig verslag van de European Tour inclusief een pak interviews met verschillende spelers vind je hier terug.

Klik hier voor de eindresultaten.


Deel dit artikel

golfcult